Συνέντευξη του Γ. Γ. ΕΚΙ Κωνσταντίνου Ήλια στο Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Ήλια στο δημοσιογράφο Χάρη Δάφλο στο Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς σχολιάζει το εργατικό κέντρο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στους εργασιακούς χώρους με αφορμή τον κορονοϊό ο γενικός γραμματέας ανέφερε:

«Βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε-έξι.». «Είναι καθαρό και από την εικόνα που έρχεται από τους χώρους δουλειάς ότι η κυβέρνηση με κάθε νέα ανακοίνωση της προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου και σε αυτές τις συνθήκες να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εκ περιτροπής απασχόληση, ενδοομιλικές μετακινήσεις εργαζομένων χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ασυλία για απολύσεις, παύση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Και όλα αυτά στο όνομα μιας έκτακτης κατάστασης που πατάει σε μία πολύ άσχημη διαμορφωμένη από την προηγούμενη δεκαετία συνθήκες στους χώρους δουλειάς, με την ευελιξία να κυριαρχεί και να γενικεύεται αυτές τις μέρες. 

Το ερώτημα εάν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων ο Γ. Γραμματέας απάντησε: «Τα μέτρα είναι τέτοιας φύσεως που να είναι μονά ζυγά υπέρ της εργοδοσίας». 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και το επίδομα των 800 ευρώ που δίδεται στους εργαζόμενους ειναι από τα δικά τους χρήματα, των ματωμένων πλεονασμάτων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε καταγγελίες για εκβιασμούς της εργοδοσίας να βάλει χέρι στα 800 ευρώ ή και να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. 

Κάλεσε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στα σωματεία τους και στο εργατικό κέντρο είτε ανώνυμα είτε επώνυμα τέτοια περιστατικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πλήθος καταγγελιών ακόμη και από άλλους νομούς που καταφτάνουν στο εργατικό κέντρο διαπιστώνοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι αναζητούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που ζουν. 

Έθεσε τον προβληματισμό, πως ο κόσμος θα ξεπεράσει τα περιοριστικά μέτρα και τον φόβο που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς αναδεικνύοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανωθούν, να δημοσιοποιήσουν τα αντεργατικά μέτρα στο χώρο τους, να γραφτούν στα σωματεία.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συζήτηση για την εμφάνιση μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στην αξιοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης των μέτρων για την διασφάλιση της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας τις νέες συνθήκες.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και επιτρέπουν στους επιχειρηματικούς ομίλους συνδυαστικά να αξιοποιούν αντεργατικές ρυθμίσεις όπως εκ περιτροπής εργασία μείωση 50% των μισθών αναστολή συμβάσεων εργασίας εντατικοποίηση υπερωρίες τηλεργασία και τα λοιπά.

Τέλος Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των πρωτοβάθμιων σωματείων να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους και να παρθούν μέτρα αλληλεγγύης, διανομή τροφίμων και παρέμβαση στους χώρους δουλειάς για ζητήματα υγείας.

https://www.youtube.com/watch?v=5TljxsJm9v0&t=312s