Μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, και νέες απευθυνόμαστε σε σας ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Η χώρας μας πλήττεται από τον κίνδυνο την Πανδημία του κορονοιού.

Η ευθύνη του καθενός μας, να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους φίλους και τους συναδέλφους μας, δεν μπορεί γίνει άλλοθι  για τις διαχρονικές κρατικές ευθύνες και της σημερινής Κυβέρνησης, για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τα ελλιπή μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οι συνέπειες αυτής της κρίσης δεν είναι ίδιες για όλους.
Οι πάνω από 100.000 απολύσεις μέσα σε μόλις 10 μέρες, οι άδειες άνευ αποδοχών, η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η εντατικοποίηση στη βιομηχανία τροφίμων και αλλού αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.

Όλες αυτές οι συνέπειες δεν αντιμετωπίζονται με κάποια έκτακτα επιδόματα. Πόσο δε μάλλον όταν ταυτόχρονα ανακοινώνονται πάνω από 7 δις ευρώ για τη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας, περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από την έκτακτη επιχορήγηση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία εκκλήσεις να μείνουμε στο σπίτι και από την άλλη κανένα ουσιαστικό μέτρο να αποτραπεί ο συνωστισμός στους μεγάλους χώρους δουλειάς του νομού μας, στα λεωφορεία μεταφοράς των εργαζομένων.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να νομοθετεί αυτές τις μέρες την μείωση μισθών κατά 50% μέχρι στιγμής για έξι μήνες, να υπονομεύει την άμεση καταβολή του δώρου Πάσχα, να δρομολογεί την πολιτική επιστράτευση απεργών.
Τούτες τις ώρες η έγνοια μας είναι στους χιλιάδες εργάτες της βιομηχανίας τροφίμων που τις προηγούμενες εβδομάδες η εντατικοποίηση χτύπησε κόκκινο.

Στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ που εξαναγκάζονται να δουλεύουν 7 με 10, 7 μέρα την εβδομάδα. 

Στους ντελιβεράδες, τις καθαρίστριες που για ένα κομμάτι ψωμί παίζουν κορώνα -γράμματα τη ζωή τους από τα ελλιπή μέτρα προστασίας τους.

Η έγνοια μας είναι στους χιλιάδες απολυμένους που είδη αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Στους ανέργους, στους συναδέλφους οικοδόμους που δεν δικαιούνται ούτε αυτό το πενιχρό έκτακτο επίδομα.

Σας καλούμε να αναλογιστείτε. Όλη αυτή η επίθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την οργανωμένη αντίδραση μας.

Κάθε εργαζόμενος να γραφτεί τώρα στο σωματείο του. Τώρα να δυναμώσουμε τη δική μας φωνή.

Ας προβληματιστούμε γιατί ενώ υπάρχει η επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές αντιμετωπίζουμε σήμερα τέτοιες τεράστιες ελλείψεις στην προστασία της υγείας του λάου.

Γιατί εννοώ υπάρχει τέτοιος μεγάλος πλούτος γύρος μας, πλούτος δικός μας, γιατί εμείς τον παράγουμε, εκατομμύρια εργαζομένων καταδικαζόμαστε να ζούμε στη φτώχεια.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη σαπίλα, την αδικία αυτού του κόσμου. Οι επαναστάτες του 21 δεν το κάνανε. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας.

Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξη το αίτημα της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών για άμεσο διορισμό σε μόνιμες θέσεις του συνόλου των γιατρών που έχουν θέσει υποψηφιότητα για το εθνικό σύστημα υγείας και παραμένουν αυτή την κρίσιμη στιγμή παροπλισμένοι. Πρόκειται για ένα ιατρικό δυναμικό έμπειρο, που μπορεί να ριχθεί άμεσα στη μάχη.

Τονίζουμε την ανάγκη για άμεση επίτευξη του ιδιωτικού τομέα,  ιδιωτών γιατρών, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων στον Κρατικό σχεδιασμό.
Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις από 1η Μάρτη και κάθε άλλη αρνητική μεταβολή σε όλους τους εργαζόμενους.

Το δώρο Πάσχα να δοθεί ολόκληρο και στην ώρα του. Καμία μείωση μισθών.

Απαιτούμε κατάργηση κάθε περιοριστικού μέτρου στη συνδικαλιστική δράση.

Απαγόρευση και απαλλαγή από χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Αυτές είναι οι δίκες μας ανάγκες και πρέπει να τις υπερασπιστούμε.

Έχουμε φωνή, έχουμε δύναμη, μπορούμε να νικήσουμε.