ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει την Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ για την απαράδεκτη πρακτική της να υποχρεώνει εργαζόμενους της για ιατρικές επισκέψεις σε συνεργαζόμενο γιατρό επί πληρωμή.

Εργαζόμενος της «Πίνδου» απευθύνθηκε στο Ε.Κ.Ι θέλοντας να καταγγείλει το περιστατικό του. Στις 26 Μαρτίου αισθανόμενος αδιαθεσία ζήτησε από τον προϊστάμενο του να επικοινωνήσει με το γιατρό εργασίας της εταιρείας, για να παρθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την υγεία του και των συναδέλφων του. Αντί αυτού ο εργαζόμενος παραπέμφθηκε σε  συνεργαζόμενη, ιδιώτη Ιατρό.

Ο εργαζόμενος επισκέφτηκε το ιατρείο της συνεργαζόμενης Ιατρού (στέλεχος της Δημοτικής αρχής Ιωαννίνων) και με την ολοκλήρωση της Ιατρικής επίσκεψης κλήθηκε να πληρώσει 20€ για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών. 

Η συγκεκριμένη πρακτική γίνεται με ευθύνη της Διοίκησης της εταιρείας όπως αποδεικνύεται και από σχετική κοινοποίηση στον πίνακα ανακοινώσεων της. 

Είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη βιομηχανία της Hπείρου με σχεδόν 3 εκ. ευρώ κέρδη το 2018, με προγραμματισμένες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων να εκμεταλλεύεται την σημερινή κρίση εξωθώντας τους εργαζόμενους της σε ιδιώτη ιατρό επί πληρωμή. Η εταιρεία οφείλει να διασφαλίζει την προστασία  της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού. Αν θέλει να αξιοποιεί ιδιώτη γιατρό, ας πληρώνει η ίδια το κόστος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω  πανδημίας του κορονοϊου, η εργοδοσία οφείλει να ενημερώνει το γιατρό εργασίας για κάθε περίπτωση εργαζόμενου με συμπτώματα. Ο γιατρός εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να συστήνουν, σε κάθε φάση, τα ανάλογα μέτρα για την ουσιαστική προστασία, του συνόλου των εργαζομένων. Οι οδηγίες του  γιατρού του ασφαλιστικού φορέα (π.χ. ΙΚΑ) που απευθύνεται ο εργαζόμενος που έχει συμπτώματα, επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη (φαρμακευτική αγωγή, άδεια κλπ). Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρύνεται οικονομικά ο εργαζόμενος, γεγονός που δεν απασχολεί την εταιρεία.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος πρωτοστατεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε κάθε αντεργατικό μέτρο. Είναι ο όμιλος που :

  • στις αρχές της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης εξώθησε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργίας με πολύμηνη απληρωσιά.
  • επέβαλε μείωση έως και 25% στους μισθούς των εργαζομένων.
  • Ελαστικοποίει συστηματικά το ωράριο εργασίας. Μια δουλεύουν υπερωρία, την άλλη τους διώχνουν νωρίτερα.
  • Είναι ο όμιλος που καταγράφει πάμπολλα εργατικά ατυχήματα ορισμένα από αυτά θανατηφόρα.

Η κυβέρνηση φέρνει στο ακέραιο την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση με τους αντεργατικούς νομούς που ψηφίζει, εμπλουτίζοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ–ΠΑΣΟΚ κτλ). Τεράστιες είναι η ευθύνες και του σωματείου που δια της σιωπής του βάζει πλάτες στην εργοδοσία.

  • Απαιτούμε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τις συστάσεις και  μέτρα προστασίας που έχει υποδείξει ο γιατρός εργασίας και ανάλογη εκπαίδευση. Να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας.
  • Να παρασχεθούν όλα τα ατομικά μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και τους εργολαβικούς.
  • Να ληφθούν όλα τα οργανωτικά μέτρα που απαιτούνται για να μη υπάρχει συνωστισμός στην παραγωγή, τα αποδυτήρια και άλλους χώρους του εργοστασίου.
  • Να διασφαλιστεί η μεταφορά των εργαζομένων (και εργολαβικων) από και προς τα σφαγεία με περισσότερα δρομολόγια βάζοντας τέλος στο στοίβαγμα τους και θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο. 
  • Καμία μείωση μισθών, καμία εκ περιτροπής εργασία.
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων, μόνιμων και εργολαβικών.
Πληρώσαμε την κρίση τους, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους,  να μην πληρώσουμε και τις συνέπειες του κορονοιου.  

ΥΓ: H διοίκηση του ΕΚΙ έχει στη διαθέση της αντίγραφο απόδειξη πληρωμής και ανακοίνωση της Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ για την διασταύρωση των πραγματικών γεγονότων.