ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τσουνάμι αντεργατικών μέτρων….για να σωθούν οι επιχειρήσεις!!!

 1. Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας  και στο όνομα της «έκτακτης ανάγκης» να δρομολογήσει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που ήρθαν για να μείνουν.
 2. Η προστασία των θέσεων εργασίας είναι επικοινωνιακό τρικ της Κυβέρνησης, όταν την ίδια ώρα παρέχει νέα εργαλεία στην μεγαλοεργοδοσία να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας, να ξηλώσει τα οποία εργασιακά δικαιώματα άφησε η καπιταλιστική οικονομική κρίση. 
 3. Είναι πρόκληση την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 150.000 μέσα στο Μάρτιο, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες, να καλεί τους εργαζόμενους σε νέες θυσίες την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν δισεκατομμύρια κρατικών ενισχύσεων.

Η εργοδοσία έχει το Πράσινο φως να κάνει ότι θέλει.

Με την νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) ξεκαθαρίζεται ότι η εργοδοσία μπορεί να κάνει ταυτόχρονη και συνδυασμένη χρήση όλων των εργαλείων ευελιξίας που της προσφέρει η κυβέρνηση. 

Ένας επιχειρηματικός όμιλος μπορεί να επιβάλει μονομερώς:

 • ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, μείωση στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον έξι μήνες.
 • να αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας σε ένα άλλο μέρος του προσωπικού,
 • να μεταφέρει άλλους εργαζόμενους από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου,
 • ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να επιβάλει σε άλλους εργαζόμενους υπερωριακή απασχόληση φτάνοντας ως και τις 12 ώρες εργασίας ημερησίως. 

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που τους επιβάλλεται εκ περιτροπής εργασία δεν εντάσσονται σε καμία απολύτως ρύθμιση προστασίας αφού οι επιχειρήσεις που απασχολούνται εξακολουθούν να λειτουργούν. Αντίθετα οι εν λόγο επιχειρηματίες εντάσσονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς δεν απολύουν. 

Με την μονομερή αναστολή των συμβάσεων ο εργοδότης απολαμβάνει το προνόμιο της τζάμπα εργασίας τόσο στον ονομαστικό μισθό όσο και στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και παράλληλα έχει τις συμβάσεις εργασίας ανενεργές.

Παρά τις περιβόητες «ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας» οι εργοδότες μπορούν να συνεχίσουν να απολύουν χρησιμοποιώντας πλήθος σχετικών εργαλείων που διαθέτουν (λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πιέσεις για οικειοθελείς αποχωρήσεις, άδειες άνευ αποδοχών). Ποια Επιθεώρηση Εργασίας ελέγχει αν η «οικειοθελής παραίτηση» ή η «άδεια άνευ αποδοχών» είναι προϊόν “εξαναγκασμού”, ισοδυναμεί με απόλυση; Την ώρα μάλιστα που είμαστε αποδέκτες δεκάδων τέτοιων καταγγελιών απ’ όλους τους κλάδους. Ταυτόχρονα όμως οι εργοδότες απολαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους προσφέρει το κράτος.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο διάστημα από 13 έως 20/3 είναι στην πραγματικότητα συγκαλυμμένες απολύσεις για αυτό και δέχεται να εντάξει τους εν λόγω εργαζόμενους στο επίδομα των 800 ευρώ. Αρνείται όμως την ίδια ώρα να τις ακυρώσει, εξυπηρετώντας την μεγαλοεργοδοσία. 

Για το Δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί “αργότερα”, λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με ρήτρες που όριζαν ένα χρονικό διάστημα διατήρησης των θέσεων εργασίας η χτεσινή ΚΥΑ προβλέπει: οι επιχειρηματίες υποχρεώνονται να ξαναπάρουν πίσω στη δουλειά τους ίδιους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση και για όσο διάστημα ίσχυε η αναστολή (π.χ. για 45 μέρες). Απ’ αυτό προκύπτει ότι μετά π.χ. τις 45 μέρες ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί, χωρίς να λαμβάνει καμία απολύτως προστασία. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποσπάσουν όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις απαλλαγών και χρηματοδότησης, κάποιες έχουν χρονικό ορίζοντα 5ετίας, με μόνη δέσμευση να μην απολύσουν εργαζόμενους για τις επόμενες… 45 μέρες.

Τέλος, από την ΚΥΑ δεν ξεκαθαρίζονται τα εξής:

 • Σε όσους έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου αν δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση;
 • Σε όσους καταγγέλλονται οι συμβάσεις μετά τις 20/3/2020 και δικαιούνται με βάση τις προϋποθέσεις και επίδομα ανεργίας παίρνουν και τα δύο επιδόματα;
 • Όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αλλά οι εργοδότες τους δεν τους πληρώνουν, αν δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση;

Οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, να παρακολουθούν τη σφαγή τους. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας. Οι εργαζόμενοι να γραφτούν στα σωματεία, να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Αμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
 • Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
 • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
 • Να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους».